Stress & depression

Stress er en af de mest udbredte sygdomme i vores tid.

”Jeg er da ikke syg, — siger du. – Kan jeg ikke bare tage mig sammen? Jeg er også for dårlig, fordi jeg ikke kan gøre det jeg skal. Jeg er bange for at lave fejl. Det tager længere og længere tid til at få tingene gjort. Jeg bliver nødt til at tjekke og tjekke flere gange, at jeg ikke har lavet en fejl. Jeg er også for dårlig. Det hele er bare min skyld. Man skal jo også yde før at man kan nyde…”

Og det bliver mere og mere svært for dig at koncentrere sig om tingene, du kan have det svært med at sove om natten, du kan opleve at panik eller angst kommer op… Det kan være mange fysiske symptomer, som vi oplever, når vi er stressede.

Mens vores «syge» fornuft bliver ved med at piske os med tankerne: «du er også for dårlig, det hele er din skyld».  Samtidig med det kommer bekymringer: hvis nu dit, hvis nu dat, hvis nu jeg bliver syg, hvis nu jeg laver fejl, hvis nu…eller: hvad de tænker om mig ?.

Kan du genkende noget af det?

Det første skridt til at hjælpe sig selv, kan være at erkende stress som en sygdom. Det er en sygdom. Også selv om det er nogle gange kan være svært at erkende. Jeg er jo ikke syg, siger du ….

Nej, det er ikke kroppen, der er syg. Det er din sjæl, dine følelser, din psykologiske bevidsthed er blevet skadet. Og det gør det endnu mere svært, fordi sjælen og følelserne er det noget man ikke kan måle eller røre. Og så, når man har stress, har man som regel, svært ved at ”mærke” sig selv.

Næste skridt kan være at begynde lytte til sig selv, til sine følelser, til sin mave fornemmelse.

Det er en vigtig del af helbredelsen at begynde at være god ved sig selv. Det er egentlig det, at vi glemmer os selv og mister kontakt med vores følelser, som fører os til stress. Vi glemmer os selv og falder i en rolle af «en robotagtig leveringsmaskine». Vi bliver ved, selv om vi for længe siden har mistet glæden, selv om vi for længe siden føler os trætte og udmattede. Men vi bliver ved at presse os selv yderligere. Indtil et tidspunkt vi får hjertebanken, en kraftig hovedpine, hænderne begynder at ryste, man kan også få et angst anfald eller at begynde at falde om.

Vi bliver nød til at forstå, at stress er en sygdom, som skal behandles  med professionel hjælp. Det er ligesom, når du har ondt i ryggen, går du til læge. Når du har stress, så skal man til psykolog, for at få bearbejdet de forhold som førte dig til stress.

Jeg har stor erfaring i  at arbejde med behandling af stress og de forskellige forhold, som er forbundet med udvikling af stress.

Du er velkommen til at kontakte mig på telefon eller på e-mail, hvis du har et spørgsmål, om jeg kan hjælpe netop dig. Hvis jeg ikke har mulighed for at svare til dig på telefon, må du gerne lægge en besked på min telefonsvarer. Jeg vil ringe hurtigst muligt tilbage.