Familieterapi
Heling i familiens relationer
Familieterapi fokuserer på at forstå og forbedre kommunikationen og relationerne inden for familien som helhed, i stedet for at se på det enkelte familiemedlems problemer isoleret.
„Vi kan ikke længere tale sammen uden at det ender i skænderier,‟ beskriver I måske. „Vores barn har ændret adfærd, og vi ved ikke hvordan vi skal håndtere det. Efter skilsmissen har vi svært ved at samarbejde omkring børnene. Vi føler os fastlåste i negative mønstre, som vi ikke kan bryde ud af.‟
Familieterapi er baseret på forståelsen af, at problemer opstår i den kontekst, vi lever i, og at familiens dynamik spiller en afgørende rolle for vores trivsel. Når én i familien har det svært, påvirker det hele systemet – og omvendt kan hele familien være med til at skabe positive forandringer.
I familieterapi arbejder vi med:
Kommunikationsmønstre – at forbedre hvordan I taler sammen, lytter til hinanden og udtrykker behov og følelser.
Roller og grænser – at skabe sunde strukturer i familien, hvor både børn og voksne har passende roller og respekterer hinandens grænser.
Konflikthåndtering – at lære konstruktive måder at håndtere uenigheder på, uden at det ender i konflikter eller fastlåste positioner.
Livsfaseovergange – at navigere gennem udfordrende perioder som familieforøgelse, teenageår, skilsmisse eller sammensatte familier.
Traumer og tidligere oplevelser – at forstå hvordan fortiden påvirker nutidens familiemønstre og bryde negative generationsarve.
I familieterapi deltager typisk hele familien eller de familiemedlemmer, der er relevante for problemstillingen. Gennem samtaler, øvelser og nye perspektiver kan I sammen skabe en mere harmonisk familiedynamik.
Det kræver mod at søge hjælp som familie, men det viser også styrke og et ønske om at skabe positive forandringer. Mange familier oplever, at terapien ikke blot løser de aktuelle problemer, men også styrker de grundlæggende bånd mellem jer og giver jer redskaber til at håndtere fremtidige udfordringer.
Familieterapi kan være gavnlig ved en lang række udfordringer – fra kommunikationsproblemer og konflikter til mere specifikke problemer som adfærdsvanskeligheder hos børn, psykisk sygdom i familien eller udfordringer i sammensatte familier.